7.4.2013

Aamun pelastus: Kaneli

Uuden ruokavalion myötä aamupala koki uudistuksen. Nimittäin aamiainen  koostuu tutusta puurosta joka sai leseet kaverikseen ja raejuustosta. Lisäksi ohjelman mukaan aamiaiseen kuuluu myös omena. Itse tykkään kuutioida omenan puuron päälle ja laittaa raejuuston ja kanelin siihen päällimmäiseksi. Ai että on hyvää, ihan kuin omenapiirakkaa sais aamupalaksi !

Joka aamuinen kanelin himon vuoki tutustuinkin tähän luonnon ihmeeseen vähän tarkemmin. Kanelin pitäisi siis ilman muuta olla luomulaatuista. Kaneli sopii hyvin rahkaan mausteeksi tai sen voi jopa sekoittaa vesilasilliseen. Kanelin uskotaan vähentävän makean himoa (en tiedä että johtuuko tämä kohdallani kanelista vai tuplaantuneesta ruoan määrästä ettei makeaa tee mieli) Kelly Osbournen väitetään nauttivan kanelia makeanhimon taltuttamiseksi. Kaisa Jaakolan kirjoittaman Hormonidietti- kirjan mukaana kaneli nostaa elimistön kykyä käyttää ravinnosta saatua sokeria hyödyksi eli toisinsanoen kaneli vaikuttaa verensokerin säätelyyn tehokkaasti. Nyt se onnistuu- kirja taasen kertoo kanelin voivan vaikuttaa jenkkakahvoihin niitä pienentävästi ja tämä väite juurikin perustuu edellämainittuun insuliinihormonivaikutukseen. Insuliinihormonin häiriö voi johtaa ennen pitkää jenkkakahvoihin ja pahimmassa tapauksessa 2 tyypin diabetekseen. Kanelin uskotaan myös auttavan kuukautiskipuiin ja sitä on käytetty erilaisten bakteeritulehdusten hoitoon, kuumeeseen ja parantamaan flunssaista oloa.
kuva: google
Kanelin laadulla on toki merkitystä. Suurin osa ruokakaupoissa myytävistä kaneleista on kassiakanelia joka sisältää myrkyllistä kumariini nimistä ainetta. Kumariini saattaa aiheuttaa maksavaurioita sekä vaikuttaa veren hyytymiseen. Siksi kanelia ei suositella pienille lapsille. Tosin, kassiakanelia saa syödä 0,3mg/kg eli 60kg painava saa syödä 15g/vrk eli noin 3 teelusikallista vuorokaudessa. Kassiakanelin päivittäistä käyttöä ei suositella. Ceylonkaneli on peruskanelin sukulainen mutta ei sisällä myrkyllistä kumariinia. Ceylonkaneli on toki kalliimpaa mutta sitä saa huoletta syödä. Maku on ceylonkanelissa vähemmän kitkerää kuin peruskanelissa.
Esimerkiksi edelläolevan näköisessä paketissa on luomu ceylonkanelia.

Ei kommentteja: